Pienen budjetin lomavinkkejä

Pienen budjetin lomavinkkejä

Pienituloisten lapsiperheiden osuus tuntuu valitettavasti kasvavan ja lapsiperheköyhyys on Suomessa jo tuttu käsite. Tämä on erityisen valitettavaa – köyhyyden rajoittaessa lapsen tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi harrastustoimintaan, ollaan jo siinä pisteessä, jossa maassamme ei enää voida puhua mahdollisuuksien tasa-arvosta. Osa pienituloisten tai työttömien perheiden lapsista saattaa surra jo etukäteen sitä, ettei perheellä ole välttämättä lainkaan rahaa lomailla koulun loma-aikoina. Ehkäpä loma ei vielä tuntuisikaan niin pahalta, mutta kouluunpaluu loman jälkeen saattaa tuntua erityisen pahalta muiden ystävien ja luokkakavereiden kertoessa omista lomistaan.
Pienelläkin rahalla on mahdollista kuitenkin tehdä kaikenlaista kivaa – jopa ilmaiseksi on mahdollista tehdä monenlaista kivaa, mutta hieman tavallista enemmän viitseliäisyyttä tällaisen tekemisen järjestäminen saattaa vaatia. Tälle sivulle on koottu runsaasti vinkkejä pienen budjetin lapsiperheen lomaa silmällä pitäen.

Vinkkejä

Toivomme, että seuraavat vinkit auttavat sinua järjestämään mukavan loman koko perheelle!

– Suosi lähileikkipuistojen tarjontaa – kuka on sanonut, ettei lähileikkipuistossakin voisi viettää unohtumatonta kesälomaa? Erityisesti kesällä leikkipuistoista löytyy vaikka minkälaista tekemistä – ja usein täysin ilmaiseksi. Puistoissa järjestetään erilaisia kerhoja ja juhlia ja tehdään muutenkin kaikenlaista kivaa yhdessä. Myös äidille leikkipuisto tarjoaa seuraa ja kivaa tekemistä. Helsingissä osa puistoista tarjoaa kesäisin ilmaisen lounaan lapsille.

– Osaan huvipuistoista pääsee sisään aivan ilmaiseksi, minkä lisäksi niistä saattaa löytyä muutakin kivaa tekemistä – erityisesti perheen pienimmille. Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevalle Linnanmäelle on ilmainen sisäänpääsy ja lukuisia laitteita pienten lasten käytössä maksutta. Perheen pienimmille nämä ilmaislaitteet riittävät usein vallan mainiosti eikä Linnanmäellä tarvitse käyttää välttämättä yhtään rahaa, jos mukana on vain pieniä lapsia. Omat eväät säästävät huvipuiston ylihinnoitelluilta aterioilta ja ulkona syöminen voi olla osa huvipuistovierailun tunnelmaa. Linnanmäeltä löytyy myös ilmainen Angry Birds –leikkipuisto, jossa Vihaisen linnun fanit viihtyvät pidempäänkin.

– Uiminen on ilmaista ja hauskaa kesäpuuhaa.

– Marjastus ja metsäretket voivat tarjota unohtumattomia elämyksiä aivan ilmaiseksi – parhaimmillaan marjastus on jopa tuottavaa, koska metsästä voi löytyä vitamiinipitoisia marjoja ruokapöytään.

– Osa kotieläintiloista on aivan ilmaisia. Esimerkiksi Haltialan tila on mukava vierailukohde lasten kanssa – eikä maksa mitään!

– Tarkista voisitko hyödyntää nopean ennakkovaraajan etuja ja muista vertailla erilaisia vaihtoehtoja.

– Kokeile telttaretkeä tai yöpymistä leirintäalueella.

– Mökkeily on kivaa kesäpuuhaa!

– Polkupyöräily ja kalastus ovat mukavia ulkoilma-aktiviteetteja, jotka eivät maksa juuri mitään.

– Hyödynnä kirjaston runsas anti ja hae itsellesi ja lapsillesi mukavaa kesälukemista. Viritä pihallesi tai parvekkeellesi riippukeinu ja nauti lomasta!

– Toisinaan erilaisia lomaosakkeita myyvät yritykset tarjoavat edullisia lomia hienoissa kylpylöissä sitä vastaan, että osallistut puolisosi kanssa lomaosakkeiden esittelytilaisuuteen. Muistathan kuitenkin, että näissä tilaisuuksissa usein osakkeita tyrkytetään melko voimakkaasti. Ostopakkoa ei ole, mutta ole varovainen, ettet sorru ostamaan (vaikka sitten lainarahalla, ellet muuten).

– Korkeasaareen on toisinaan ilmainen sisäänpääsy ja eläintarhassa voit viettää mukavan päivän lasten kanssa. Seuraa Korkeasaaren nettisivuja ja ajoita vierailusi oikeaan ajankohtaan.

– Hyödynnä museoiden ilmaisiltapäivät. Yllättävän moneen museoon pääsee tiettyinä aikoina täysin ilmaiseksi. Esimerkiksi vierailu eläinmuseossa voi olla lapsille mukava kokemus. Lähde katsomaan museoon dinosauruksia tai muita lasta kiinnostavia eläimiä ja syvennä kokemusta kirjastoreissulla, josta voitte yhdessä etsiä aihetta käsitteleviä kirjoja.

– Lapsille järjestetään usein runsaasti erilaisia ilmaistapahtumia – seuraa paikkakuntasi sanomalehteä sekä paikallisia menovinkkejä kertovia verkkosivuja ja osallistu kivoihin tapahtumiin maksamatta niistä liikaa.

– Nyyttikestit ovat aina hyvä ja taloudellinen valinta! Toinen vaihtoehto on lähteä nyyttipiknikille.

– Kodinvaihto voi olla mukava vaihtoehto vaihtaa hetkeksi maisemaa. Ole kuitenkin varovainen kenen kanssa kotiasi vaihdat. Esimerkiksi luotettava eri puolella Suomea asuva tuttava voi olla hyvä vaihtoehto. Jos itse asut Helsingissä, voi olla mukavaa lähteä viikonlopuksi vaikkapa Turkuun tai Tampereelle ja ystäväsi puolestaan pääsee kotiisi Helsinkiin. Näin saatte molemmat kokea hieman erilaisen kaupungin tunnelmaa viikonlopun ajan.